GLUKÓZA = Krvný cukor
GLUKÓZA = jednoduchý cukor (cukor v krvi), vzniká v organizme pri využívaní zložených sacharidov, je jedným z hlavných zdrojov energie, krvný cukor predovšetkým ako palivo pre mozog.
Krvný cukor (glukóza) = monosacharid, jeden z najdôležitejších uhľohydrátov. Bunky ho využívajú ako zdroj energie a metabolitického sprostredkovateľa. Glukóza je jedným z hlavných produktov fotosyntézy u rastlín a pri začiatku bunkovej respirácie. Je kritická v produkcii proteínov a metabolizme tukov.
Ľudské telo je jedna obrovská chemická továreň. Potravou k nám prichádzajú základné stavebné látky, potrebné pre zdravý chod nášho organizmu. Medzi tieto látky patria aj sacharidy, ktoré si telo pretvorí na krvný cukor – glukózu.
Nie je to len potrava pre náš mozog. Čistá energia, dalo by sa povedať – palivo, ktoré nám dáva energiu. Veľa sa jej spotrebuje vo svaloch, no tie dokážu čerpať energiu aj telesného tuku, ktorý je však len akousi rezervou, keď už nemá dostatok glukózy. Mozog, najdôležitejší orgán nášho tela toto však nedokáže a je odkázaný len na krvný cukor a jeho spotreba je obrovská. Sacharidy sú pre nás nenahraditeľné.
Glukóza je špecifický zástupca sacharidov. Ide o formu, ktorá sa vyskytuje v krvi. "Krvný cukor" označuje vždy glukózu v krvi. Všetky prístroje na meranie glukózy v krvi merajú len glukózu, a nereagujú na iné sacharidy, napr. fruktózu, sacharózu, maltózu a laktózu.
Aj keď je v potravinách najčastejším sacharidom sacharóza (bežný stolový cukor), je glukóza prítomná pomerne často. Väčšina ovocia, ovocných štiav a nealkoholických nápojov obsahuje veľké množstvo glukózy, a mnoho ďalších potravín ju obsahuje v menšom množstve. Normálna koncentrácia glukózy v krvi je iba 1 g/l (=100 mg/dl).
Čo je to glykemický index
Je to číslo ktoré udáva ako rýchlo dokážu sacharidy prijaté v potrave zvýšiť hladinu krvného cukru. Čím viac po jedle stúpne glykémia, tým viac sa musí vyplaviť inzulínu a tým väčšia je tendencia ukladania tuku v organizme.
Normálne hodnoty hladiny krvného cukru (glykémie) v krvi, odobranej ráno nalačno sú 3,35 až 6,10 mmol na liter. Nižšia hodnota sa nazýva hypoglykémia a vyššia hyperglykémia. Priveľké kolísanie hladín cukru mladosti a sviežosti nepridáva. Hypoglykémia vzniká najčastejšie po hladovaní, vyčerpávajúcej dlhodobej fyzickej záťaži, po predchádzajúcom nadmernom nasýtení cukrom a u cukrovkárov pri diétnych chybách a omyloch v podávaní liekov.
Hyperglykémia býva pri nadmernom príjme cukrov (nerozhoduje len dávka, ale aj rýchlosť konzumácie), ale i piva, pri poruchách spracovania cukrov a cukrovke (často sprevádzané vyššou hladinou triglyceridov a niekedy aj cholesterolu), pri stresujúcej záťaži (veľká bolesť, výrazné skľučujúce starosti a smútok), pri poškodeniach mozgu, niektorých hormonálnych poruchách aj mimo cukrovky, pri užívaní niektorých liekov.