PODPORTE NAŠU ČINNOSŤ

navštívte

NÁŠ OBCHOD

 

ODPORÚČAME

__________________

.

PODPORUJÚ NÁS

 
Medtronic SK
 
 
 
www.zzz.sk
 
NaviPro
 
 
 
  

 

_________________

 

Zobrazuje stav

od 1.mája 2010

 

free counters

 

 

_________________

Vitamín E

Vitamín E je potrebný pre ochranu buniek a ako antioxidant, je zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému. Dôležitým zdrojom sú rastlinné oleje, orechy, celozrnné produkty a listová zelenina.

Definícia :
Synonymum : tokoferoly
Skupina v tukoch rozpustných vitamínov, ktoré môžu byť v malých množstvách skladované vo svaloch, tukovom tkanive a pečeni. Deriváty tokolu a tokotrienolu s aktivitou ekvivalentnou RRR - tokoferolu.

Biochemická funkcia :

  • najdôležitejší antioxidant v tele
  • priama ochrana membrán, najmä nenasýtených mastných kyselín
  • regenerácia vitamínu E prostredníctvom vitamínu C
  • inaktivácia voľných radikálov zo znečisťujúcich látok, toxických peroxidov a ďalších voľných radikálov, vytváraných pri bežnom metabolickom odstraňovaní organických zlúčenín
  • prirodzené antikoagulans (prostriedok proti nadmernému zrážaniu krvi)
  • vplyv na obranyschopnosť
  • dôležitý pre syntézu bielkovín a nervosvalový systém
  • podporuje normálny rast a schopnosť tela odpovedať na stres
  • stimuluje normálny vývoj a primerané napätie (tonus) kostrového svalstva, srdečného svalu a vôľou neovládateľnej svaloviny čriev
  • potrebný pre normálne trávenie a metabolizmus polynenasýtených mastných kyselín (rastlinné oleje), ktoré chráni pred oxidáciou a umožňuje ich integráciu do bunkových a tkanivových membrán
  • pre lepšie vstrebávanie vyžaduje žlčové kyseliny (len 40 % príjmu potravy sa vstrebáva z tenkého čreva)
Výskyt v potrave :
Najmä v potravinách rastlinného pôvodu, rastlinných olejoch, orechoch vrátane lieskových, mandliach, fazuliach, cereáliách, zelenine, kapuste, špenáte, pšeničných klíčkoch.

Potreba :
Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami: 10 mg/deň
Fajčiarom sa odporúča dvojnásobné množstvo.

Bezpečnosť :
Tolerovaná horná hranica príjmu pre dospelých: 1 g/deň
Vysoké dávky môžu zvyšovať antikoagulačné účinky antagonistov fylochinónov a sú teda kontraindikované v priebehu antikoagulačnej liečby.

Rizikové skupiny :
  • v prípade vysokého príjmu nenasýtených mastných kyselín
  • patologické zmeny zažívania a vstrebávania
  • celková parenterálna výživa
  • vzhľadom k účasti na ochrane membrán červených krviniek je vitamín E súčasťou prevencie rôznych typov anémie
  • lieky: cholestyramín
  • diabetes mellitus (cukrovka)
  • oxidatívny stres (fajčenie, vysoký fyzický výkon)
  • nedostatok vitamínu C a selénu
Príznaky nedostatku :
  •   vyskytujúci sa zriedkavo
  •   predovšetkým dojčatá a malé deti, kŕmené doma pripravovanou mliečnou stravou; poruchy fungovania svalov (svalová slabosť), nervového systému, mozgu, kardiovaskulárneho systému, postihnutie červených krviniek (anémia), zvýšenie peroxidácie tukov v pečeni
Príznaky hypervitaminózy - nadbytku :
Nie sú známe.


Zaregistrovať do Noviniek e-mailom
 

Č A S

 

 

Predpoved pocasia :: www.meteo.sk

 
_____________
 Posledná
 aktualizácia:
 
  2. máj  2017
_____________

 

NAŠI PARTNERI