Vitamín E
Vitamín E je potrebný pre ochranu buniek a ako antioxidant, je zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému. Dôležitým zdrojom sú rastlinné oleje, orechy, celozrnné produkty a listová zelenina.
Definícia :
Synonymum : tokoferoly
Skupina v tukoch rozpustných vitamínov, ktoré môžu byť v malých množstvách skladované vo svaloch, tukovom tkanive a pečeni. Deriváty tokolu a tokotrienolu s aktivitou ekvivalentnou RRR - tokoferolu.
Biochemická funkcia :
- najdôležitejší antioxidant v tele
- priama ochrana membrán, najmä nenasýtených mastných kyselín
- regenerácia vitamínu E prostredníctvom vitamínu C
- inaktivácia voľných radikálov zo znečisťujúcich látok, toxických peroxidov a ďalších voľných radikálov, vytváraných pri bežnom metabolickom odstraňovaní organických zlúčenín
- prirodzené antikoagulans (prostriedok proti nadmernému zrážaniu krvi)
- vplyv na obranyschopnosť
- dôležitý pre syntézu bielkovín a nervosvalový systém
- podporuje normálny rast a schopnosť tela odpovedať na stres
- stimuluje normálny vývoj a primerané napätie (tonus) kostrového svalstva, srdečného svalu a vôľou neovládateľnej svaloviny čriev
- potrebný pre normálne trávenie a metabolizmus polynenasýtených mastných kyselín (rastlinné oleje), ktoré chráni pred oxidáciou a umožňuje ich integráciu do bunkových a tkanivových membrán
- pre lepšie vstrebávanie vyžaduje žlčové kyseliny (len 40 % príjmu potravy sa vstrebáva z tenkého čreva)
Najmä v potravinách rastlinného pôvodu, rastlinných olejoch, orechoch vrátane lieskových, mandliach, fazuliach, cereáliách, zelenine, kapuste, špenáte, pšeničných klíčkoch.
Potreba :
Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami: 10 mg/deň
Fajčiarom sa odporúča dvojnásobné množstvo.
Bezpečnosť :
Tolerovaná horná hranica príjmu pre dospelých: 1 g/deň
Vysoké dávky môžu zvyšovať antikoagulačné účinky antagonistov fylochinónov a sú teda kontraindikované v priebehu antikoagulačnej liečby.
Rizikové skupiny :
- v prípade vysokého príjmu nenasýtených mastných kyselín
- patologické zmeny zažívania a vstrebávania
- celková parenterálna výživa
- vzhľadom k účasti na ochrane membrán červených krviniek je vitamín E súčasťou prevencie rôznych typov anémie
- lieky: cholestyramín
- diabetes mellitus (cukrovka)
- oxidatívny stres (fajčenie, vysoký fyzický výkon)
- nedostatok vitamínu C a selénu
- vyskytujúci sa zriedkavo
- predovšetkým dojčatá a malé deti, kŕmené doma pripravovanou mliečnou stravou; poruchy fungovania svalov (svalová slabosť), nervového systému, mozgu, kardiovaskulárneho systému, postihnutie červených krviniek (anémia), zvýšenie peroxidácie tukov v pečeni
Nie sú známe.