Vitamín B5 - Kyselina pantoténová
Tento vitamín je veľmi dôležitý pre metabolické spracovanie prijatých živín a nenahraditeľný pre syntézu hormónov a cholesterolu. Kyselinu pantoténovú obsahujú vajcia, ryby, mlieko a mliečne výrobky, cereálie a celozrnné pečivo, zelenina, najmä hlúbová zelenina (kel, kapusta) a ďalšie potraviny, ktoré sú zdrojom B vitamínov. Veľké dávky kyseliny pantoténovej môžu spôsobiť hnačku.
Definícia :
Synonymum: vitamín B5
Kyselina pantoténová je vo vode rozpustný vitamín, citlivý na teplo.
Biochemická funkcia :
Ako súčasť koenzýmu A hrá dôležitú úlohu pri metabolizme tukov, sacharidov a rôznych aminokyselín a pri syntéze mastných kyselín, cholesterolu a látok odvodených od steroidov.
Výskyt v potrave :
Takmer vo všetkých potravinách živočíšneho a rastlinného pôvodu, najmä v kvasniciach, vnútornostiach (pečienka, srdce, ľadviny), celozrnných výrobkoch a hríboch
Potreba :
Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami: 6 mg/deň
Bezpečnosť :
Tolerovaná horná hranica príjmu: nie je stanovená
Rizikové skupiny :
- chronická dialýza
- alkoholizmus
- zápaly tráviaceho traktu
- hnačka
- únava, poruchy spánku
- dermatitída (kožný zápal)
- pálenie chodidiel
- zrýchlená srdečná akcia
Príznaky hypervitaminózy - nadbytku :
Nie sú známe.