O VITAMÍNOCH
Vitamín je látka, ktorú (určitý) vyšší organizmus vo veľmi malých množstvách - ale zároveň nevyhnutne - potrebuje na svoju existenciu, no nedokáže si ju sám syntetizovať a musí ju teda získavať v potrave.
Spolu s bielkovinami, tukmi a sacharidmi patrí k základným zložkám ľudskej potravy.
V ľudskom organizme majú vitamíny funkciu katalyzátorov biochemických reakcií. Podieľajú sa na metabolizme bielkovín, tukov a cukrov. Existuje 13 základných typov vitamínov. Ľudský organizmus si, až na niektoré výnimky, nedokáže vitamíny sám vyrobiť a preto ich musí získavať prostredníctvom stravy.
Pri nedostatku vitamínov sa môžu objavovať poruchy funkcií organizmu, alebo aj veľmi vážne onemocnenia. Niektorých prebytočných vitamínov sa organizmus dokáže zbaviť a pokiaľ prestaneme vitamín prijímať, organizmus z tela nadbytočné množstvo vylúči. Pri niektorých ďalších to však nefunguje – najrizikovejší je v tomto ohľade vitamín A, pri ktorom existujú prípady smrteľných otráv alebo otráv s doživotnými následkami. Vitamíny sú nutné pre udržanie mnohých telesných funkcií a sú schopné posilňovať a udržovať imunitné reakcie.
Vitamíny rozpustné v tukoch
· Vitamín A (retinol)
· Vitamín D (kalciferol)
· Vitamín E (tokoferol)
· Vitamín K (fylochinón)
Vitamíny rozpustné vo vode
· vitamín B1 (thiamín)
· vitamín B2 (riboflavín)
· vitamín B3 (niacín)
· vitamín B5 (kyselina pantoténová)
· vitamín B6 (pyridoxín)
· vitamín B9 (kyselina listová)
· vitamín B12 (kobalamín)
· vitamín C (kyselina askorbová)
· vitamín H (biotín)