Čo je to cholesterol ?
Cholesterol je lipidová (tuková) látka s pomerne zložitou molekulou obsahujúcou niekoľko uhlíkových kruhov. Je základným stavebným kameňom stien buniek (membrán), ale taktiež východiskom pre tvorbu celej rady nepostrádateľných látok (napr. pohlavných hormónov, a žlčových kyselín).
Ako sa cholesterol dostáva do tela ?
Potravou sa do organizmu dostáva iba 1/3 celkového množstva cholesterolu a zvyšné 2/3 si tvorí organizmus sám v pečeni a tráviacom ústrojenstve. V krvi obsiahnuté triglyceridy, tak aj cholesterol sú spojené s bielkovinami v podobe tzv. lipoproteínov. Toto spojenie je pre tukové látky nevyhnutné, v opačnom prípade by sa vo vodnom prostredí krvi nemohli pohybovať).
V dnešnej dobe je možné stanoviť nielen celkové množstvo triglyceridov a cholesterolu v litri krvi, ale i množstvo cholesterolu obsiahnutého v jednotlivých typoch lipoproteínov („DOBRÝ“ HDL-cholesterol a „ZLÝ“ LDL-cholesterol). To nám napomáha rozpoznať poruchy látkovej premeny tukov, ktoré sú spojené so zvýšeným rizikom artériosklerózy. Artérioskleróza je cievne ochorenie prejavujúce sa stratou pružnosti ciev (kôrnatenie). U postihnutých ľudí sa môžu dostaviť komplikácie, infarkt myokardu, cievne mozgové príhody, ischemická choroba (nedokrvenosť) dolných končatín, alebo náhla smrť. V súčastnej dobe sa za rizikové považuje zvýšenie LDL cholesterolu, tak aj zníženie HDL cholesterolu. Vysoká hladina cholesterolu patrí medzi rizikové faktory rovnako, ako fajčenie, vysoký krvný tlak, alebo cukrovka. Kombinácia týchto faktorov zdravotné riziko zvyšuje.
Čo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi ?
Okrem dedičných činiteľov hladinu vo významnej miere ovplyvňuje výživa. Najväčší vplyv majú tuky. Tuky zo živočíšnych zdrojov obsahujú zložky, ktoré cholesterol zvyšujú. Naopak, väčšina rastlinných tukov vďaka svojmu zloženiu hladinu cholesterolu v krvi priaznivo ovplyvňuje. Nadmerná konzumácia potravín s vysokým obsahom cholesterolu zvyšuje riziko nárastu jeho hladiny v krvi. Hladinu je možné priaznivo ovplyvniť potravinami bohatými na vlákninu a vitamíny.
Najviac cholesterolu obsahujú vajcia (žĺtok) a výrobky, ktorých zložkou sú vajcia. Ďalším zdrojom cholesterolu je maslo a plnotučné mlieko a mliečne výrobky (smotana, smotanové jogurty, syry s vysokým obsahom tuku v sušine atď.). Poslednou skupinou bohatou na cholesterol sú mastné mäsá a mäsové výrobky (slanina, škvarky, bravčové mäso a iné tučné druhy mäsa, údeniny a vnútornosti).
Naopak najvhodnejšími potravinami sú rastlinné tuky a oleje, surová zelenina, najmä cibuľa, pór, cesnak a ovocie (predovšetkým jablká). Veľmi dobré sú pre svoj vysoký obsah vlákniny aj strukoviny (fazuľa) a celozrné pekárenské výrobky. Z mäsa sa odporúča iba hydina, králik a ryby (najmä morské). Mliečne výrobky cholesterol obsahujú a preto je vhodné pri ich konzumácií dať prednosť nízkotučným výrobkom pred smotanovými.
Viac sa dozviete na :