PODPORUJÚ NÁS

 
 
 
 
 
www.zzz.sk
 
NaviPro
 
 
 
  

 

_________________

 

Zobrazuje stav

od 1.máj 2010

 

free counters

 

 

_________________

TLAČOVÁ SPRÁVA 04

Stretnutie kardioklubov Slovenska bolo zvolané pri príležitosti Svetového dňa srdca, ktorý sa organizuje vždy v poslednú septembrovú nedeľu (v roku 2008 to 28. september) a vyhlasujú ho spoločne Svetová zdravotnícka organizácia a Medzinárodná federácia srdca.

 

2.stretnutie kardioklubov Slovenska
sa uskutoční
24.9. - 27.9.2008
v hoteli JANTÁR
v kúpeľoch Dudince

________________________________________

 

Každú minútu niekto zomrie v Európskej únii na náhlu kardiálnu smrť  !

________________________________________


Tento alarmujúci údaj je málo známy, ale má vysokú výpovednú hodnotu. Stačí si uvedomiť, že za jeden rok je to viac ako

520 tisíc obyvateľov Európskej únie,

čo predstavuje takú intenzitu úmrtí, ako keby bola Európska únia vo vojne. Len si predstavte, že za päť rokov (ako trvala 2.svetová vojna) zomrie na náhlu kardiálnu smrť až 2 a pol milióna ľudí !
Veľká väčšina obyvateľov Európskej únie, ale hlavne jej najmladších členov, teda aj Slovenskej republiky, má nedostatočné a nízke vedomie o kardiovaskulárnych ochorení, ochoreniach srdca a ochoreniach ciev.
Stačí, ak sa nenápadne popýtate okolo seba a zistíte, že každý druhý Váš známy alebo kolega, má nejakú formu kardiovaskulárneho ochorenia, alebo v jeho rodinnom prostredí sa takýto jemu blízky človek nachádza. Akosi sme si zvykli na skutočnosť, že infarkty a mŕtvice postihujú stále mladších a mladších ľudí. Už nie je vzácnosťou počuť o tom, že na infarkt zomrel aktívny mladý človek, príp. športovec priamo na športovisku, alebo že stále mladšie a mladšie ženy majú ťažkosti so žilami svojich nôh – varixami. Muži sa radi obzrú za peknými ženskými nohami, avšak ak sa ich opýtate, či niečo vedia o najčastejšom zdravotnom postihnutí ženských nôh, ostanú v údive stáť. Mužov to už nezaujíma ! Škoda !
Mladí a zdraví človek si nepripúšťa, že by aj jeho mohlo prekvapiť ochorenie jeho srdca, zrýchlený pulz, vysoký krvný tlak, infarkt myokardu, náhla kardiálna smrť alebo mŕtvica. Väčšina má tieto nepríjemné zdravotné ťažkosti zafixované ako ochorenia a problémy svojich rodičov a starých rodičov. Skutočnosť je však alarmujúca, pretože tieto ochorenia majú stále mladší a mladší ľudia. Za niekoľko rokov sa nebude dať povedať, že vysoký krvný tlak je chorobou starých otcov a mám.
Je potrebné si uvedomiť, že až 80 % obyvateľov Slovenska je ohrozených kardiovaskulárnymi ochoreniami a každý druhý pacient zomiera na kardiovaskulárne ochorenie.
Kardiokluby poskytujú dostatok informácií a životných príbehoch o tom, aké vie byť kardiovaskulárne ochorenie zákerne a bezcitné. Úspešný mladý muž skončí svoju kariéru skôr, ako sa mohol dožiť svojich štyridsiatich narodenín, alebo 21-ročná mamička s hrôzou prekoná infarkt myokardu a následne operáciu srdca. To sú len dva príbehy z množstva tých, ktoré si v kardiokluboch prerozprávajú ich členovia alebo ich rodinní príslušníci a známi.
Tu, v kardiokluboch sa väčšina ľudí dozvie detaily o živote s kardiovaskulárnymi ochoreniami, príbehy o živote a smrti, príbehy o návratoch do života.

_______________________________________________


Rakoviny sa boja všetci, ale zo stáleho strachu z rakoviny,

nakoniec umrú na infarkt !

_______________________________________________


2.stretnutie kardioklubov Slovenska je organizované na to, aby sa účastníci oboznámili s najnovšími výsledkami vedeckej činnosti, novými trendami v liečbe kardiovaskulárnych ochorení, aby posilnili zakladanie nových aktívnych kardioklubov na Slovensku, a aby si navzájom vymenili skúsenosti a poznatky zo svojej celoročnej činnosti.
Kardiokluby a ich členovia môžu výrazne napomôcť snahe Slovenskej kardiologickej spoločnosti a Slovenskej nadácii srdca v ich osvetovej činnosti, len je potrebné aktivity zosúladiť.

Napísal : Igor Chamilla
predseda Kardioklub SK

 


Zaregistrovať do Noviniek e-mailom

 

Č A S

 

 

Predpoved pocasia :: www.meteo.sk

 
_____________
 Posledná
 aktualizácia:
 
3.december
 2023
_____________
 

NAŠI PARTNERI